We starten met het buitenschrijnwerk. Welke beglazing kan je inzetten? Welke mogelijkheden heb je als je het oorspronkelijke kader wilt/moet bewaren?  

Het buitenschrijnwerk vervangen tezamen met de gevelisolatie, of toch maar gefaseerd? Hoe doe je dat? Wat is de impact van een betere luchtdichtheid van het buitenschrijnwerk op de binnenluchtkwaliteit? Het buitenschrijnwerk vervangen betekent ook: nadenken over ventilatie en zomercomfort. Tot slot bespreken we nog een aantal inbouwopties in 3D.  

Hoe analyseer je het potentieel van een zolder voor dakisolatie? Wat als je toch wilt kiezen voor de isolatie van de zoldervloer in plaats van het dak? Waarop moet je letten?  

Vloeren op begane grond zijn vaak een zorgenkindje bij renovatie. Toch zijn er wel mogelijkheden, ook zonder de oorspronkelijke vloer uit te breken. We bespreken ook bouwknoopoptimalisaties bij combinaties van vloerisolatie en kelderplafondisolatie.  

We hebben ook aandacht voor technieken: alternatieve ventilatieoplossingen met beperkt breekwerk. Om de renovatieadviseur en bouwheer te helpen bij de keuze van warmteopwekkingssystemen, bespreken we verschillende beslissingsbomen.  

Renovaties van particuliere woningen gaan vaak gepaard met uitbreiding van de bewoonbare oppervlakte, in de vorm van een aanbouw. Niet altijd evident!

En tenslotte vergeten we ook de toekomstbestendigheid en duurzaamheid van onze renovatieplannen niet en gaan we in op enkele circulaire aspecten.  


Dit cursusonderdeel komt boordevol volgepakt met voorbeeldcases en technische details, vaak in 3D.